Inspiration & mer läsning

Vi hoppas att denna sida kan vara en inpirationskälla för dig när det känns tungt. En öppning för för nya alternativ i livet när det inte blev några egna barn som du helst av allt hade velat ha. Alla som hamnat i en situation där tidigt lagda normer rasat ihop och där det är svårt att ta sig över tröskeln till andra sidan kan behöva se att det finns andra som har klarat av det. Som inspiration för att våga bryta mönster och hitta något nytt i livet som du tidigare inte haft möjlighet att fundera över, när målet alltid varit att få barn. Det kan vara som att börja om på nytt och hela världen ligger öppen för andra möjligheter. Det kan vara omtumlande men du är inte ensam.

Lindas blogg

Kanske är du också en av alla dem som hittat nätverket genom att läsa Linda Malms uppskattade blogg? Linda är samtalscoach för permanent ofrivilligt barnlösa och skriver med stor värme, klokhet och erfarenhet om sina känslor och upplevelser av livet. Du hittar Lindas blogg här och på http://lindamalm.se/

Böcker, webbsidor, poddar & YouTube

Det finns idag mycket mer information på engelska än på svenska att bli inspirerad av, Här har vi samlat de vi hittat styrka, tröst och kunskap i.
(Länkarna nedan öppnas i nytt fönster!)

Andre Veier

En norsk förening för permanent ofrivilligt barnlösa med Cristina Archetti och Cecilie Hoxmark. Andre Veier är en öppen sida på facebook. De har även en sluten Facebookgrupp Den hemmelige Hytta

Et andet liv
En dansk sida skapad av Abelone Tholstrup Stein som bloggar, föreläser och har träffar för och med permanent ofrivilligt barnlösa i Danmark.

http://gateway-women.com/
En av de första och största internationella nätverket som samlar kvinnor över hela världen. Grundaren Jody Day ses som den första att bryta tabut när hon började synliggöra ämnet. UK baserat.

http://lifewithoutbaby.com/
Med värme skriver Lisa Manterfield om livet utan barn. Det är lätt att bli inspirerad av hennes entusiasm. Från England men bor i USA.

http://thedovecote.org/
Englandsbaserade Kelly Da Silva ordnar gruppträffar och workshops. Framförallt driver hon en populär facebookgrupp, för dig som vill kommunicera med andra på engelska.

https://lesleypyne.co.uk/
Möt Lesley Pyne som efter en tung sorg över sin barnlöshet hittade glädjen igen. Mycket tack vare yogan. Nu sprider hon livsglädje till andra som går igenom samma sorg, bland annat med sin bok ”Finding joy beyond childlessness”.

https://findingmyplanb.wordpress.com/
Sprudlande och insiktsfulla Yvonne John, England, synliggör ämnet utifrån perspektivet som färgad kvinna. Har gett ut boken ”Dreaming of a life unlived” med en samling ofrivilligt barnlösa kvinnors berättelser.

Pod: intervju med Yvonne John
Yvonne talar lättförståelig engelska och beskriver sin ofrivilliga barnlöshet med värme, allvar och humor.

http://blog.silentsorority.com/
Pamela Mahoney Tsigdinos bloggar om permanent barnlöshet från USA. Författare till boken Silent Sorority: A Barren Woman Gets Busy, Angry, Lost and Foundh

För dig som vill läsa om forskning på området

Life after terminated IVF – experience and quality of life among men and women. Marianne Johansson, Göteborgs Universitet 2010.

https://www.researchgate.net/publication/285945952_When_treatment_fails_The_transition_to_biological_childlessness_for_infertile_women Judith C. Daniluk, University of British Columbia – Vancouver

Kvinnors upplevelse av ofrivillig barnlöshet En litteratustudie, examensarbete sjuksköterskeprogrammet Umeå 2015.

Ofrivilligt barnlösa kvinnors upplevelser av infertilitet En litteraturstudie, examensarbete sjuksköterskeprogrammet Luleå 2017

http://www.lu.se/event/debatt-i-lund-ratten-till-barn-och-ratten-till-ratt-barn En debatt med svenska och danska forskare om hur långt vi kan gå för att få rätt till barn och rätt till ”rätt” barn.

Embodied, Cristina Archetti Cristina gjorde ett känslosamt och starkt framträdande av hennes upplevelser av att vara ofrivilligt barnlös, blandat med hennes hennes forskning på området och erfarenheter hos andra. Här kan du se inspelningen.

Tedx, Föreläsningar med idéer värda att sprida. Under 18 minuter. 

TedxHull Jody Day The lost tribe of childless women.

TedxBergen, Melanie Notkin Welcome to Otherhood.